Hva betyr blomster når du gir dem bort?

När du ska köpa blommor så är det alltid bra att känna till deras symboliska betydelse. På så vis minskar risken för att det uppstår pinsamma situationer. Vidare kan du, genom att visa din kunskap om blommorna och deras symboliska betydelse, framstå som en kultiverad och romantiskt lagd person. Om du går in i en blomsteraffär så kan det vara en god idé att rådfråga expediten ifall du känner dig osäker.

Rosor

Rosor har haft en tydlig symbolisk betydelse ända sedan antiken. Om du köper röda rosor till någon du känner, så är det en symbol för kärlek. Denna kärlek kan både vara ljuv och smärtsam. Detta eftersom rosen på samma gång är vacker och lätt att sticka sig på. På blomsterspråk betyder sju röda rosor ”Jag älskar dig”. En ros symboliserar också jungfru Marias oskuld. Det är en av anledningarna till att den blivit en mycket populär blomma i brudbuketter.

Färgen gul på rosor används vid begravningar, men kan även representera vänskap. Ger du någon en orange ros så betyder det att du är stolt över personen ifråga. Svarta rosor är symbol för en kärlek som aldrig kan bli manifesterade. I regel ses svarta rosor som ett dåligt omen. Väljer du att ge bort blåa rosor så står dessa för hopp om nya möjligheter. Vita rosor, och andra vita blommor generellt, symboliserar att givaren tror på mottagarens renhet.

Tulpaner

Tulpaner symboliserar vårens ankomst. Förr i tiden förekom det att hovdamer använde sig av tulpaner för att dekorera sina urringade klänningar. I detta fall utgjorde tulpanen en symbol för äkta rikedom. Tulpanen kan också betyda evig vänskap. Dessa sköna och stundom sällsynta blommor har under många århundraden varit hett eftertraktade. Idag finns det omkring 100 olika arter av tulpaner. Trädgårdstulpanen kom från det Osmanska riket till västra Europa på 1500-talet.

Ringblomman

Ringblommans symbolik är tätt förknippad med varaktig kärlek. Därför är det på vissa ställen i världen, däribland England, vanligt före kommande med ringblommor i brudbuketter. Ringblommor kunde också odlas och dess tillväxt var en indikation på i vilken utsträckning som kärleken frodades. I Jämtland var det tidigare vanligt att man odlade ringblommor, varpå man torkade och pulveriserade dessa.

Därefter smugglades pulvret ner i den mat och dryck som objektet för åtrå konsumerade. I sydöstra Europa har ringblommor används för att förhindra män att vara otrogna. Om man grävde upp den jord där mannen gått och fann ringblommor i den, så var detta ett tydligt tecken på att mannen sökt sig till andra kvinnor.

Vallmo

Vallmo tillhör ett mycket gammalt släkte. Faktum är att vallmo odlades redan hela 5 000 år f.Kr i Mesopotamien. Vallmo intar en central plats i den grekiska mytologin, där den förknippades med fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter. Om det växte mycket vallmoblommor på ett fält så var detta ett tecken på att skörden skulle bli stor.

Krysantemum

I den kinesiska kulturen intar krysantemum en central ställning. Blomman förekommer både som trädgårdsdekoration och i matlagningen. ”Chu hua” som den heter på kinesiska symboliserar höstens intåg. I regel blommar krysantemum då den sista skörden har bärgats.

Afodill

Afodill, eller Dödslilja som blomman också kallas, såg av de antika grekerna som en symbol för dödsriket. Deras uppfattning var att Hades var täckt med Afodill. Enligt den grekiske filosofen och naturforskaren Teofrastos så var Afodill välsmakande om den stektes.

Blommor som symboliserar en uppmaning

Ett stort antal blommor symboliserar också en tydlig uppmaning från givaren till mottagen. Ger du bort en förgätmigej så ber du ”Var min för alltid”, ger du bort lavendel är budskapet ” Glöm mig aldrig”. Väljer du hyacint betyder det ” Tro på dig själv”, viol ” Du är oåtkomlig” och lilja ” Du är den vackraste jag vet”.

Antal blommor är viktigt

När du ger bort blommor att också viktigt att du är noga med det antal du införskaffar. I Ryssland kan du exempelvis inte köpa ett jämnt antal blommor, då detta anses vara oförskämt. I den svenska kulturen så betyder antalet blommor följande:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Du är mitt allt

Ett förslag: Låt oss resa bort tillsammans!

När får jag träffa dig igen?

Givaren ser upp till mottagaren

Jag gör vad som helst för dig

Givaren tvivlar på mottagarens ord

Jag älskar dig

Trogen dig till döden skiljer oss

Uttrycker en ansökan om att få spendera tid ensam med mottagaren

En tydlig fråga: Vill du gifta dig med mig?